Wanneer plant je best een olijfboom?

Wanneer plant je best een olijfboom?

“Warme grond, koude lucht”

Herfst is sinds lang de beste plantperiode.  In de herfst is de grond nog warm en worden de wortels nog gestimuleerd om te groeien. Boven de grond zijn de temperaturen al veel lager dan in de zomer. De olijfboom kan rustig wennen aan zijn nieuwe standplaats.

Door de extra inworteling in het najaar, gaat de plant veel vroeger en beter groeien in het voorjaar. Ook gaat hij veel beter bestand zijn tegen droge en warme periodes in de lente en zomer.

Voor het aanplanten van planten geldt:

“In het najaar geplant is een seizoen gewonnen”

Een mogelijke reden om toch in het voorjaar te planten is de koude in de winter, waar olijfbomen gevoeliger voor zijn. Maar indien u in september of oktober plant heeft de boom nog een 3-tal maanden de tijd om zich langzaam aan te passen aan de winter.

De gemiddelde winter is in België ook redelijk zacht met maar een beetje vorst (Meer info: gemiddelde winter in België).

Voorjaar is de beste volgende keuze

Indien u toch wat schrik hebt voor de invloed die de winter op uw jonge olijfboom kan hebben, kunt u best in het voorjaar planten. Door vroeg in het voorjaar te planten ontwijkt u de koude periode van de winter en kan de boom zich nog voldoende voorbereiden op een mogelijk warme en droge zomer.

 

Waarom tuincentrum Marechal