Standplaats van een Olijfboom

Standplaats van een Olijfboom

Zeer cruciaal wanneer u een olijfboom in volle grond wilt zetten is de standplaats. Vooral voor de mogelijke winterse kou te trotseren, maar zeker om de nodige zon op te vangen in de zomer.

Ideale Standplaats

Waar moet uw olijfboom staan? Enkele voorwaarden voor de ideale standplaats van een olijfboom:

  • Gericht op het zuiden (veel zon)

Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan.

  • Beschut door muren of hoge hagen

Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren. Deze muren vangen overdag het zonlicht en slaan de warmte op. Wanneer het dan ‘s nachts afkoelt, zeker in de winter, geven deze muren hun warmte af en verhogen zo de omgevingstemperatuur voor de olijfboom.

Een haag zorgt wel voor de afsluiting maar gaat geen warmte opslaan. Het temperatuurverhogende effect ‘s nachts gaat u dus niet krijgen.

  • Afgeschermd van veel wind en tocht, zeker in de winter

Er zijn niet veel planten die tegen constante tocht en trek kunnen. Zeker in de winter wanneer dit koude wind is, kan deze schade doen. Olijfbomen zijn al gevoeliger voor zware vorst, wanneer daar ook nog een extra koude, snijdende wind bijkomt, wordt het probleem nog groter.

Een olijfboom moet u dus nooit planten op een plaats waar veel tocht staat, hij gaat snel zijn blad laten vallen in de winter en veel gemakkelijker kapot vriezen wanneer het koud is.

Het inpakken en afschermen is ook veel moeilijker voor een boom die in de trek staat.

  • Geen natte grond

Vooral deze laatste voorwaarde is zeer belangrijk. De grootste vijand van olijfbomen is natte grond. Dit veroorzaakt zelfs grotere problemen dan vorst.

Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen. Hier is gelukkig wel iets aan te doen door het gebruik van drainage, lava-gesteente, … Meer informatie kunt u hierover vinden in het artikel over het planten van een olijfboom.

Olijf in pot

De voorgaande voorwaarden zijn best heel strikt op te volgen voor olijfbomen die u wilt uitplanten. Wanneer u een olijfboom hebt in een pot, kunt u hem verplaatsen en bent u veel vrijer in de keuze van uw standplaats.

Natuurlijk moet u zorgen dat uw olijfboom zijn pot gaten heeft die beschermd worden door potscherven en dat de onderste laag gevuld is met klei-korrels. Hierdoor gaat de afwatering optimaal zijn en vermijdt u dat de boom na een natte winter in een vijver staat en dood gaat.

Als hij op een plaats staat die veel zon krijgt in de zomer is alles verder in de orde. De afscherming van wind en de standplaats dicht tegen muren in een hoek zijn vooral belangrijk naar de winter toe.

U kunt bij het naderen van de winter uw olijf verplaatsen naar een gunstigere locatie zodat u hem goed beschermd tegen de komende winter.

 

Waarom tuincentrum Marechal