Overwinteren van de Olijfboom

Standplaats van de Olijfboom

In ons klimaat is een olijfboom in principe niet volledig winterhard. Maar hij is bestand tegen een beetje vrieskou en heeft dit eigenlijk ook elk jaar nodig (Meer info: Olijfbomen en Vorst).

De winterhardheid kunt u echter op 2 manieren beïnvloeden:

 • In de winter verplaatsen naar binnen (tuinhuis, garage, veranda, …). Dit gaat uiteraard enkel bij olijfboom die in pot staan en niet zijn uitgeplant.
 • De juiste standplaats kiezen bij het uitplanten.

In de winter naar binnen verplaatsen

Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen.

Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.

U moet uw Olijfboom dus niet vóór de eerste nachtvorst binnenzetten. U kunt hier gerust mee wachten tot het echt begint te vriezen. Sommige jaren gaat u hem dan helemaal niet moeten binnenzetten. Dit is uiteraard zowel voor u als voor de boom de beste oplossing.

Indien de temperatuur toch verder daalt en het serieus begint te vriezen, moet u opletten en met enkele zaken rekening houden:

 • Bij lichte vorst volstaat het om de boom tegen de zuidkant van een muur te zetten. Hierdoor wordt hij afgeschermt van de koude noord-oosten wind die dikwijls veel schade doet bij bladhoudende bomen en struiken.
 • U kunt de pot volledig inpakken. De kluit mag immers niet teveel bevriezen, anders gaat de plant ook afsterven. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.
 • Indien u graag heeft dat de olijf zijn blad behoudt doorheen de winter, kunt u ook de kruin inpakken. Zorg wel dat er nog verluchting aanwezig is, anders gaan schimmels uw boom alsnog vernielen.
 • Indien dit mogelijk is kunt u de olijf het beste in een koude kas, garage, tuinhuis of veranda zetten. Er staat wel degelijk ‘koude’, anders gaat de olijfboom in de winter al gaan groeien en zijn koudeperiode overslaan (Meer info: Olijfbomen en Vorst). Deze bergplaats moet wel veel natuurlijk licht hebben. Hierdoor valt bij veel mensen een tuinhuis of een garage al af. Een gevolg van het plotse temperatuur- en lichtverschil zal bladval zijn. Zo’n 20-30 % van het blad zal afvallen. U moet zich hierover geen zorgen maken, in het voorjaar schiet er snel terug nieuw blad tevoorschijn.

De juiste standplaats kiezen bij uitplanten

Uiteindelijk is het gemakkelijker om de olijfboom in de volle grond uit te planten, zowel voor de boom als voor u.

Er zijn immers verschillende nadelen verbonden aan het houden van een olijfboom in pot:

 • Moeilijker om water te geven
 • Moet om de x aantal jaar overgepot worden (afhankelijk van de potgrootte en grootte en vorm van de boom)
 • Gevoeliger voor vorst
 • Gevoeliger voor wisselende omstandigheden
 • Vraagt veel meer werk en tijd

Al deze nadelen verdwijnen zodra de boom in volle grond wordt uitgeplant. U moet dit natuurlijk wel op de juiste manier doen (Meer Info: Planten van een olijfboom).

Wel kunt u hem niet meer verplaatsen wanneer het winter wordt en heel erg koud. Dit kunt u dan weer oplossen door een juiste standplaats te kiezen voor uw boom. Zeker bij een olijfboom is dit van cruciaal belang aangezien hij eigenlijk niet volledig winterhard is.

Waar moet hij dan wel staan? Enkele voorwaarden voor de ideale standplaats van een olijfboom:

 • Gericht op het zuiden (veel zon)
 • Beschut door muren of hoge hagen
 • Afgeschermd van veel wind en tocht, zeker in de winter
 • Geen natte grond

Vooral deze laatste voorwaarde is zeer belangrijk. De grootste vijand van olijfbomen is natte grond. Dit veroorzaakt zelfs grotere problemen dan vorst.

 

Waarom tuincentrum Marechal