Snoeien van een Olijfboom

Snoeien van Olijfbomen

 

In België worden olijfbomen gezet om naar te kijken en niet om te gebruiken voor olijfproductie. Hierdoor is de snoei eigenlijk heel eenvoudig omdat u niet zoals bij fruitbomen met allerhande factoren moet rekening houden.

Waarom snoeien?

Een olijfboom wordt gesnoeid om een aantrekkelijk uitzicht te behouden. Dit uitzicht is voor iedereen verschillend en u kunt daar heel ver in gaan.

Sommige mensen zetten een grotere, dikkere olijfboom voor de oude, verweerde stammen. Deze olijven worden dan meestal zo gesnoeid dat de stam goed zichtbaar blijft. Hier worden alle scheuten die op de stam komen regelmatig weggesnoeid. De scheuten op de zijtakken worden dan getopt of om de paar jaar volledig weggesnoeid.

Een andere vorm van snoei die veel wordt toegepast, geldt voor de olijfbolletjes op stam. Hier wordt 1 à 2 keer per jaar gesnoeid. Snoeien doet u hier met een haagschaar en u snoeit zo dat de mooie ronde vorm behouden blijft.

Een combinatie van deze 2 is ook mogelijk. Zo worden oudere, dikke olijven kaal gezet op de hoofdstam en worden de scheuten op de zijtakken in pomponnetjes geknipt. Het perfecte eindresultaat laat enkele jaren op zich wachten, maar een mooi gesnoeide olijf is zo een werkelijke streling voor het oog en eigenlijk een waar kunstwerk.

U moet dit natuurlijk niet zo doen, u moet enkel onthouden dat u bij het snoeien van een olijf alle kanten uit kan. Echt verkeerd snoeien gaat eigenlijk niet zolang u geen dikke takken gaat verwijderen. De fijnere scheuten kunt u toppen, halveren of volledig verwijderen.

Zo kunt u zelf het uitzicht van uw olijfboom bepalen.

Snoeien voor bloemen en vruchten

Indien u de bloesem en vruchten wilt hebben aan uw boom, moet u wel een beetje opletten hoe u snoeit.

Hiervoor moet u weten dat bloesem en vrucht enkel op twijgen komen die 2 jaar of ouder zijn. De leeftijd van de olijfboom is hiervoor niet belangrijk, enkel de leeftijd van de takken.

Wanneer snoeien?

Er is niet echt een bepaalde periode dat u moet snoeien, al zou ik persoonlijk enkel in het voorjaar snoeien. Na het uitlopen en voor de bloei van de  olijfboom.

U kunt dan ook de takken wegnemen die schade hebben opgelopen in de winter door vorst of wind.

Er wordt altijd gezegd: “snoeien doet groeien”, en dit is ook zo.

Door te snoeien wordt de groei en het metabolisme van de boom gestimuleerd. Indien u dan in het najaar gaat snoeien, gaat u de groei stimuleren, terwijl de boom normaal in rust moet gaan. Deze rustperiode heeft hij nodig om af te harden en zich voor te bereiden op de winter.

Een olijfboom die in het najaar gesnoeid wordt zal veel minder bestand zijn tegen koude als een boom die niet is gesnoeid.

 

Waarom tuincentrum Marechal