Het Planten van uw Olijfboom

Het planten van uw olijfboom

 

U hebt de perfecte standplaats bepaalt en gaat uw olijfboom planten. hoe begint u en waar moet u op letten? Wat zijn de valkuilen en welke dingen moet u zeker doen om uw aanplanting te laten slagen?

Lees tot het einde van de pagina en u zult zonder problemen van uw olijfboom kunnen genieten!

Voorbereiding

Het plantgat dat u uitgraaft voor uw olijf moet 2x zo groot zijn dan de kluit. In de diepte moet u maar een beetje dieper gaan dan de hoogte van de kluit. Wel moet u de bodem van het plantgat goed losmaken. Hierdoor krijgt u goede, losse doorlatende ondergrond.

De grond onder de olijf mengt u dan met vulkanische lavakorrel van 0-3 mm. Deze lavakorrel wordt niet verder afgebroken en blijft heel lang in de grond zitten. Doordat deze korrel gemengd worden, verbeterd de structuur en waterhuishouding van de grond immens veel.

Ditzelfde systeem wordt ook met succes toegepast bij het aanplanten van taxus op nattere gronden. Net zoals olijfbomen kan een taxus absoluut niet tegen natte voeten.

Behalve deze lavakorrel kunt u ook best een flinke hoeveelheid koe-kippen-paardemest toevoegen. Deze bodemverbeteraar zorgt voor een goede structuur en brengt ineens ook extra voedingstoffen in de grond die geleidelijk afgegeven worden. Dit is heel belangrijk voor olijfbomen (Meer info: Bijmesten Olijfbomen).

Extra voorzorg

Extra voorzorg om uw olijf te beschermen tegen natte voeten is het iets hoger planten van uw boom. Doordat hij een 10-tal cm te hoog wordt geplant, staat hij eigenlijk op een klein heuveltje.

Het gevolg hiervan is dat het bovenste stuk al zeker nooit te nat gaat staan, er geen kom wordt gevormd waar het regenwater blijft stilstaan en traag in de grond trekt. Integendeel, het regenwater loopt van het heuveltje af en loopt naast de olijf in de grond, waardoor hij al minder water rechtstreeks op zijn wortels krijgt.

Ook hebt u zo al een stuk worteldiepte gewonnen waardoor de kans op te weinig inwortelruimte verkleint.

Planten

Haal de pot van de plant en geef goed water voor het planten.

Zet de plant in het gat en zorgt dat hij een klein beetje boven het grond niveau uitsteekt. Vul het plantgat rond de olijfkluit aan en druk de grond goed aan.

U kunt ook best een helling maken rond de kluit zodat de iets hoger geplante potkluit mooi aansluit op de rest. Hierdoor wordt een klein heuveltje gecreëerd.

De grond rond een olijf moet ten alle tijden vrij blijven. Het is voor een jonge olijf heel moeilijk om te overleven indien hij moet vechten voor water en voedsel met grassen en onkruiden die vlak rond de stam groeien.

Zeker de eerste jaren na het planten kunt u best de grond rond de olijf volledig kaal houden, hetzij door hakken en wieden, hetzij door het gebruik van mulch. Vooral dit laatste dragt mijn voorkeur weg omdat dit ook extra voordelen heeft ivm met bescherming in de winter en het beperken van de verdamping van water in de zomer.

 

Waarom tuincentrum Marechal