Geschiedenis van de Olijfboom

De Geschiedenis van de Olijfboom

 
De olijf was afkomstig uit Klein-Azië en verspreidde zich 6000 jaar geleden vanuit Iran, Syrië en Palestina naar de rest van het Middellandse-Zeegebied 6000 jaar geleden. Het is één van de oudste, bekende gecultiveerde bomen in de wereld – hij werd al geteeld voor de geschreven taal was uitgevonden.

De olijf werd geteeld op Kreta in 3000 BC en kan de bron zijn geweest van de rijkdom van de Minoïsche koninkrijk. De Feniciërs verspreiden de olijf langs de kusten rond de Middellandse Zee.

Olijven zijn gevonden in Egyptische graven van 2000 jaar voor Christus. De olijf-cultuur werd verder verspreid door de Grieken en de Romeinen. Samen met de uitbreiding van het Romeinse Rijk, werd de olijf en zijn cultuur verder verspreid over de wereld..

1.400 jaar geleden adviseerde de profeet van de islam, Mohammed, zijn volgelingen om olijfolie te gebruiken op hun lichaam. Hijzelf gebruikte olijfolie op zijn hoofd. Het gebruik van olie is te vinden in vele religies en culturen. Het wordt gebruikt tijdens speciale ceremonies, maar ook in een gezond voedinspatroon.

  • Tijdens de doop in de christelijke kerk, kan de heilige olie, welke vaak olijfolie is, worden gebruikt voor de zalving.
  • Net als de druif, brachten de christelijke missionarissen de olijfboom mee naar Californië (VS) voor voedsel, maar ook voor ceremoniele doeleinden.
  • De koningen van de Grieken en Joden werden bij hun aanstelling gezalfd met olijfolie.
  • De Grieken zalfden winnende atleten.
  • Olijfolie wordt ook gebruikt om de doden te zalven in vele culturen.

De olijfbomen op de Olijfberg in Jeruzalem zijn befaamd en meer dan 2000 jaar oud. Uiteidelijk zijn deze bomen nog vrij jong en relatieve nieuwkomers gezien de lange kweek en aanplanting van de olijf.

We weten niet precies welke rassen voorkomen op de Olijfberg. De mens heeft de olijfboom vele duizenden jaren gekweekt het is ondertussen onduidelijk geworden welke rassen welke oorsprong hebben. Rassen die in het ene land zijn gevonden zijn soms identiek  aan rassen met een andere naam in andere landen.

Momenteel wordt er onderzoek om met behulp van gen-mapping technieken erachter te komen om de stamboom van de olijfboom op te zetten.

Struik-achtige “wilde” olijven bestaan ​​nog steeds in het Midden-Oosten en vertegenwoordigen de oorspronkelijke olijven vanwaaruit alle andere olijven afstammen.

In de afgelopen paar honderd jaar heeft de olijfboom zich verder  verspreid naar Noord-en Zuid-Amerika, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië.

 

Waarom tuincentrum Marechal