Een Olijfbomen extra water geven?

Een olijfboom extra water geven?

De meeste klanten die bij ons langs komen, gaan er vanuit dat een olijfboom niet veel water nodig heeft. Deze bomen groeien immers op grond waar veel stenen inzitten en die op het eerste zicht uitgedroogd lijkt.

Zulk een oude olijfboom die u op uw vakantie in Spanje heeft gezien heeft wortels die tot wel 6m diep gaan. Op deze diepte vindt hij wél voldoende water want een olijfboom heeft eigenlijk verbazingwekkend veel water nodig.

2 dorstige periodes

Een olijfboom heeft eigenlijk 2 periodes waarin hij groeit en veel water nodig heeft.

De eerste periode is het voorjaar. Een olijfboom groeit direct verschrikkelijk hard en verbruikt daarbij grote hoeveelheden water. Indien uw plant in volle grond staat, gaat hij voldoende water krijgen door de natuurlijke regenval. Toch moet u in een droog voorjaar ook uw olijfboom water geven wanneer u de rest van de tuin gaat sproeien.

Indien uw plant in een pot staat gaat hij niet zelf kunnen zoeken naar water en sneller extra water nodig hebben. Zeker wanneer het enkele dagen droog is in het voorjaar, kunt u best uw olijfboom water bijgeven. De hoeveelheid is moeilijk te voorspellen, dit hangt immers van veel verschillende factoren af. Zo heeft een grote plant in een kleine pot meer en sneller water nodig dan een kleine plant in een grote pot.

Ook de standplaats heeft heel veel invloed op de watergift. Een olijf die heel de dag in de volle zon staat, gaat meer verbruiken als een plant de enkel tussen 2 – 4 uur zon krijgt.

Aangezien een olijf kapot gaat wanneer hij te nat staat, moet u ook niet overdrijven in het water geven en de vochtigheid van de grond rond de olijf goed in de gaten houden.

Een tweede periode van groei, al zij het een minder harde groei als het voorjaar, is in de maand september. Ook dan heeft een olijf redelijk veel water nodig. En nu niet enkel voor de groei maar ook gaat hij nu reserves aanleggen voor de bloemvorming in het voorjaar. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat de olijfboom in september – oktober een goede watervoorziening heeft.

Een tekort aan water in deze periode, zorgt voor bladval, een verlaagde fotosynthese en een sterke vermindering van de bloei in het voorjaar.

Ook hier geldt dat een uitgeplante olijfboom waarschijnlijk nooit extra water moet hebben. Toch kunt u in een droge septembermaand, na een droge zomer, best ook extra water bijgeven.

Een pot zult u deze periode goed moeten opvolgen en indien nodig extra water moeten geven.

Doorheen het jaar

Ongeacht of uw olijf in volle grond of in een pot staat, tijdens droge periodes in het jaar, met de nadruk op de zomer, zult u in min of meerdere mate extra water moeten geven.

Het grote probleem bij een olijf is dat hij niet laat zien dat hij dorst heeft. Of toch niet duidelijk.

Het blad van een olijf wordt doffer en minder glanzend wanneer hij echt droog begint te staan. Eens het blad eraf valt, is het probleem al heel groot en moet u snel in actie komen.

Niet gemakkelijk

Ik hoop dat u iets wijzer bent geworden en met deze informatie beter bent uitgerust om uw olijf goed te verzorgen. Ik besef maar al te goed dat water geven een van de moeilijkste tuinklussen is die er bestaat. Ook op een kwekerij of een tuincentrum is dit niet vanzelfsprekend, alhoewel de juiste hoeveelheid water dikwijls cruciaal is en het verschil maakt tussen een goede, sterke plant en een plant die juist of niet overleeft.

 

Waarom tuincentrum Marechal