Bijmesten van een Olijfboom

Bijmesten van een Olijfboom

Olijven zijn bomen die in streken groeien met slechte omstandigheden. Het zijn half-wilde sterke planten die niet veel nodig hebben. Een olijfboom heeft niet echt veel meststof nodig en zeker nooit chemische meststoffen.

Het beste voor olijfbomen is een organische meststof. Deze soort meststoffen is een combinatie van heel veel verschillende meststofbronnen (tot wel 50 verschillende grondstoffen !!). Hierdoor worden de voedingststoffen heel geleidelijk en over een lange periode afgegeven.

Doordat de voedingstoffen over een periode van ongeveer 100 dagen worden afgegeven, kan de olijfboom deze rustig opnemen en krijgt hij ook een beperkt aanbod. Een te heftige bemesting met agressieve meststoffen zorgt voor een te sterke groei, scheuten die doorschieten en een boom die ernstig verzwakt is naar ziekten en plagen toe.

Oplossen van problemen

Indien een boom niet zo goed groeit, veel blad verliest of geel blad krijgt wordt dikwijls geadviseerd om een extra bemesting te geven. Indien u uw olijfboom in het voorjaar al hebt bijgemest, doet een extra bemesting meer kwaad dan goed.

De oorzaak voor de problemen ligt dan meestal bij een gebrek aan zonlicht of een slechte watergift (teveel of te weinig). U kunt dan beter uw manier van water geven of de standplaats van de olijfboom bekijken dan simpelweg wat extra (overbodige) meststof te geven.

 

Waarom tuincentrum Marechal